wordpress pazaryeri olusturma e1672400109652

WordPress Pazaryeri Oluşturma Rehberi | E-Ticaret Pazaryeri Kurulumu

Fatih Çelebi
wordpress pazaryeri olusturma

WordPress WooCommerce eklentisi ile kolayca bir e-ticaret altyapısına dönüşebilir. Birden fazla satıcı ekleyip satış yapması sağlayacak şekilde bir pazaryeri kurmak isterseniz WooCommerce ve WordPress haricinde WordPress Pazaryeri eklentileri ihtiyacınız olacak. Ben de bu yazı ile sizlere WordPress Pazaryeri kurulumu hakkında rehber oluşturdum. Bur rehberde çok satıcılı eticaret sitesi yapma,wordpress ile pazaryeri kurmak gibi sorularınızı cevabını bulabilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim.

Online Pazaryeri, Multi Vendor Nedir?

Pazaryeri Alıcı, Satıcı ve Pazaryeri sahibini bir araya getiren online bir e-ticaret yapısıdır. Yönetici bir pazaryerini hizmete sunar, satıcılar bu pazaryerinde mağazalarını oluşturur ve ürünlerini satışa koyar. Alıcılar farklı satıcılarından ürünler ile alışveriş yapabilirler.

Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi e-ticaret siteleri en çok bilinen pazaryerlerindendir.

Pazaryeri oluşturmadan önce Pazaryerinizin hitap edeceği kitle ve satılacak ürün gamına karar vermeniz gerekmektedir. Bu alanda 2 Pazaryeri türünden birini seçmenizde fayda olacaktır. Pazaryeri e-ticaret modelini daha yakından tanımak ve kendiniz nasıl bir pazaryeri sitesi kurabilirsiniz rehberimizi takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yatay Pazaryeri

Yatay Pazaryerleri en yaygın olan pazaryeri türüdür. Burada ürün kataloğu oldukça geniştir. Satışta olan bir çok farklı kategoride ürün mevcuttur. Yani aynı site üzerinden teknolojik aletlerle birlikte kırtasiye ürünleri de satış sürebilirsiniz. Örnek Amazon, Hepsiburada

Dikey Pazaryeri

Dikey Pazaryerleri genel olarak daha niş olan tek bir kategori üzerine odaklı pazaryerleridir. Örneğin 2.El Giysi satışı yapılan bir pazaryerinde diğer kategorilerden başka ürünler satılamaz. Dolap, 5Fil

Pazaryeri Türleri Nelerdir?

B2B Pazaryeri

İngilizce anlamı B2B yani Business to Busines olan, şirketler arası pazarlama ya da satış anlmanı gelmektedir. Bu tür pazaryerileri firmalar arasında satışa yöneliktir örnek vermek gerekirse Alibaba, Türkiye’den de eczacılar arasında satış yapılan Farmazon verilebilir

B2C Pazaryeri

B2C anlamı Business to Consumer yani işletmeden tüketiciye satış yapan pazaryerleride bu tip pazaryerlerinde satıcının firma alıcının nihai tüketici olması beklenir. Trendyol, Amazon her ne kadar B2C ye örnek verilebilir tabi her ikisi aynı zamanda B2B ye de giren pazaryerleridir.

C2C Pazaryeri

Consumer to Consumer iki tüketicinin aynı platformda buluşup satış yaptığı pazaryerleridir. İkinci el ürün satışı yapılan siteler bu tip pazaryerlerine örnek verilebilir. Etsy, Dolap gibi pazaryerleri C2C pazaryerlerine örnek verilebilir

Dokan WordPress Pazaryeri Eklentisi

WordPress’de pazaryeri kurabilmeniz öncelikli yapmanız gereken bazı seçimler var. Çok satıcılı bir e-ticaret sitesi kurabilmeniz WordPress’in en yaygın e-ticaret eklentisi olan WooCommerce kurarak başlamalısınız. WooCommerce tek başına sadece tek bir satıcının satış yapmasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Bunun üzerine birden fazla satıcının bulunduğu bir e-ticaret sitesine yani pazaryeri dönüşmek için WooCommerce ile uyumlu bazı WordPress pazaryeri eklentilerini kullanmanız gerecektir.

Pazaryeri oluşturmanızı sağlayan bir çok WordPress pazaryeri eklentisi bulunmaktadır fakat biz bu rehberde ve ürettiğimiz çözümlerde Dokan’ın kullandığımız için Dokan’ı baz alarak ilerleyeceğiz.

Dokan Nedir?

Dokan multi vendor çok satıcılı pazaryeri oluşturmada en bilindik eklentilerden biridir. Wedevs firmasına ait olan wordpress pazaryeri eklentisidir. Satıcı limitini kaldırmak ve diğer bir çok özellik için Dokan Pro eklentisinide tercih edebilirsiniz. Yaygınlığı, geliştiren firmanın kalitesi ve ek uygulamaları ile WordPress pazaryeri dünyasının gözdesi konumuna gelmiştir. Dokan multi vendor ile hepsiburada,trendyol,n11 gibi pazaryeri siteleri kurabilir hem satıcılarınızın hem de kendi ürünlerinizin satışının yapılmasını sağlayabilirsiniz. Dokan’ın bir çok yan eklentiside bulunmaktadır. Ücretli sürümü WordPress pazaryeri kurulum sürecinizi daha profesyonel hale getirecektir.

Dokan Pazaryeri Eklenti Fiyatları

  • Starter Paketi 149$
  • Pro paketi 249$
  • Business paketi 499$
  • Enterprise 999$

Dokan PRO’nun Bazı Özellikleri

  • Bireysel satıcılar için özel komisyon oranları
  • Satıcılar kendi kuponlarını ve indirimlerini oluşturabilirler
  • Mağazaya soru sorma
  • Satıcı doğrulama
  • Satıcıların detaylı gönderim ücreti ekleyebilmesi
  • Daha detaylı raporlar ve analitikler

Diğer WordPress Pazaryeri Eklentileri

Dokan WordPress pazaryeri eklentisini diğer eklentilerden ayıran bazı temel özellikleri var. WooCommerce sipariş düzeni içinde sepetten gelen tek siparişi her satıcı için ayrı ayrı sipariş şeklinde oluşturup yönetebilmesi bizim Pazaryeri Kurulum hizmetlerinde Dokan’ı tercih etmemizin sağlatıyor. Bu şekilde her satıcının ayrı siparişi oluşmuş ve satış sonrasındaki kargo gönderimi, iade, hakediş gibi süreçlerin yönetimi yazılım kurgusu açısından daha kolay hale geliyor.

WordPress Pazaryeri Tema Seçimi

Pazaryeri sayfalarının kullanıcı deneyimi bir e-ticaret sitesinden tabiki farklı olacaktır. Birden çok satıcının oluğu bir platform için özelleşmiş aynı zamanda satıcılarında kendi sayfalarının olduğu bir temaya ihtiyacınız var. Tema kullanmış olduğunuz temanın hem göze hitap etmesi UI/UX açısından kullanışlı olması ve hızlı çalışması önemli bir konudur. Özel bir temaya sahip olmanız sizi diğer rakiplerinizden ayıracak ve benzersiz yapacaktır. Bu makalemizi inceleyerek tema konusunda öneri alabilirsiniz. WordPress pazaryeri kurulum rehberimizde Dokan’ı baz aldığımız için seçeceğim hazır tasarımların Dokan ile uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Rakiplerinizden sıyrılmak farklı bir tasarım yapmak isterseniz bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

Ödeme Süreçlerinin Yönetimi

Klasik e-ticarette kendi ürünlerinizi sattığınız için bir banka ya da ödeme kuruluşu ile anlaşarak sanal pos alıp ödeme sürecinizi yönetebilirsiniz. Fakat konu pazaryeri olmaya gelince burada iş biraz değişiyor. Pazaryeri sitesi olduğunuzda aslında ürün satmaktan çok bir işleme aracı oluyorsunuz ve aradaki satış üzerinden bu aracılıktan doğan komisyon ücretinizi alıyorsunuz. Pazaryeri süreçlerinde ödeme almak için kendi hesaplarınızda para tutup yönlendirme işlemlerini malasef yasal olarak yapamıyorsunuz bunun için ödeme kuruluşlarını kullanmanız gerekmekte. Tabiki istisnai durumlar vardır. Bakınız: Craftgate

Pazaryeri Ödeme Süreçleri Nasıl İşliyor?

Pazaryeri ödeme süreçleri dört rol mevcuttur. Ödeme kuruluşu, pazaryeri sahibi, pazaryeri sitesinde satış yapan satıcı ve pazaryerinden ürün alan müşterisi. İşleyiş şu şekilde müşteri sepetine birden fazla sattığı ürünü toplar tek bir ödeme ile pazaryeri sahibinin kayıtlı olduğu ödeme kuruluşu aracılıyla ödemesini yapar ve ödeme kuruluşunda pazaryeri, satıcı ve kendisi için bir hakediş süreci yönetimi yapılır.

Satıcının Pazaryerine Bildirimi

Pazaryerinizde satış yapacak satıcılarınızın satış işlemlerine başlamadan önce ödeme kuruluşu tarafına istenilen evrak ve bilgiler ile kayıt etmeli ve WordPress pazaryerimize bunu işleminiz gerekmektedir. Satıcının onboardu daha ürün satışına başlamadan yapılmış olmalı ve müşteri ödemeyi gerçekleştirdiğinde ödeme kuruluşu tarafından satıcının tanınması gerekmektedir.

Komisyon ve Satış İşlemleri

Dokan komisyon seçimi için bir çok yöntemi destekliyor. Sabit komisyon, komisyon artı belli bir ücret, kategori bazlı komisyon vs gibi içinde bir çok ayar mevcut. Dokandan ayarlarınızı yapıp satıcılarıda ödeme kuruluşuna bildirdikten sonra müşterilerinizi sepet ödemelerini yapabilir ve işlem sonrasında ücret dağılımını yapmaya hazır hale gelebilirsiniz.

Siparişin Tamamlanma Durumu ve Hakedişlerin Dağıtımı

Pazaryeri modellerinde ürün/hizmet site sahibi harici üçüncü şahıs/kurumlar tarafından gerçekleştiği için pazaryeri sahibi işlemlerin tamamlandığını ödeme kuruluşuna bildirene kadar ödeme kuruluşunun havuz hesabında kalır. İş modelinize göre değişmekle beraber satıcının oluşan siparişinin durumu x duruma geçip üzerinden y gün geldikten sonra ödemeleri onaylayıp. Ödeme kuruluşla anlaşmanıza göre ilk hakediş gerçekleştirme tarihinde kendi ödemenizi, satıcınızın hakedişini gönderimlerini yapabilirsiniz.

Yukarda anlattığım ödeme ve siparişi yönetimi adımları ile WordPress pazaryeri için ödeme adımlarını yerine getirmiş olacaksınız.

WordPress Pazaryeri Ödeme Eklentisi

Yaygın ödeme kuruluşlarının bir çoğunun pazaryeri ile ödeme desteği mevcuttur bunlardan bazıları iyzico, paratika, param vs şeklinde gitmektedir. GurmeHUB‘dan farklı ödeme kuruşlarının WordPress pazaryeri ödeme eklentilerini bulabilirsiniz. Ödeme süreçlerinde bahsedilen onboard, ödemenin alınması ve siparişin onaylanması süreçlerini kolayca yapabilirsiniz.

Sözleşmeler

Kullanıcı Kayıt Sözleşmesi

E-Ticaret süreçlerinde en önemli operasyonlarından biri ise son kullanıcılardan onay alacağınız sözleşmelerMüşterileriniz platformunuza üye olmak istediklerinde e-posta, isim, soy isim gibi bir takım bilgileri sizler ile paylaşır. Bundan dolayı Bu bilgileri barındırdığınız ve pazarlama vb. süreçlerde kullandığınız için müşterinizden izin almalısınız. Bu izin tam olarak “Kullanıcı Kayıt Sözleşmesi” olarak geçmektedir. Aynı zamanda müşterinizin bu sözleşmeyi onayladığına dair veriyi barındırmanızda fayda var. Unutmayın ki sözleşmeler sizleri e-ticaret dünyasında koruyacaktır. Aynı şekilde pazaryerinizde satış yapmak için kayıt olmak isteyen satıcılarınız için “Satıcı Kayıt Sözleşmesi’ne” ihtiyaç olacaktır.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Bir diğer sözleşme ise müşterilerinizin satın alma sırasında onaylamaları gereken: “Mesafeli Satış Sözleşmesi” Şöyle ki; Mesafeli satış sözleşmeleri, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi yasal düzenlemelerle korunmaktadır. Müşterilere çeşitli haklar sağlar. Örneğin, mesafeli satış sözleşmesinde yer alan ürün veya hizmetle ilgili bilgilerin doğru ve eksiksiz olmasıdır. Satış fiyatının açıkça belirtilmesi, ürün veya hizmetin teslimatı ve ödeme şartları gibi hususlar düzenlenmiştir.

Bu ve bunun gibi yasal olarak sizi ve müşterinizi koruyacak tüm sözleşmeleri uygun bir şekilde pazaryerinizde oluşturmanız oldukça önemlidir ve olmazsa olmaz bir süreçtir.

Satış Sonrası Hizmetler

Kargo ve Teslimat Süreci

Pazaryerinizde ki diğer önemli basamağınız ise satılan bir ürünü müşterinize ulaştırmak, Satıcılarınızın satılan ürünleri kargoya ulaştırması, sorunsuz bir şekilde müşterinize ulaşması oldukça önemli bir konudur. Bu süreçte bir kargo entegrasyonu kullanmanız gerekir,

Yurtiçi Kargo, PTT Kargo, MNG Kargo, Aras Kargo vb. kargo firmaları ile pazaryeri sözleşmesi yaparak anlaşabilirsiniz. Anlaştığınız kargo firması ile entegrasyon sağladıktan sonra satıcılarınız anlaşmalı olduğunuz kargo firmasına ürünlerini kolayca teslim eder ve müşterileriniz satın almış olduğu ürünün tüm adımlarından sms ve e-posta yoluyla haberdar olur. Pazaryeri sürecinizde müşterinizin satın aldığı ürünün her hareketinden haberdar olması ve eline hızlı bir şekilde ulaşması başarılı bir pazaryeri oluşturmanızda size büyük bir katkı sağlayacaktır.

Not : Kargo entegrasyonu sağlamadığınız durumlarda yaşayacağınız en büyük problem siparişin başarılı bir şekilde gerçekleşip gerçeklemediği olacaktır. Bu yüzden kargo entegrasyonu ile ürünün teslim edilip edilmediği bilgisine göre operasyonlarınızı yönetmeniz müşteri ve satıcı memnuniyeti açısından önemli bir yer kaplamaktadır.

İade Süreçleri

Pazaryerinizde gerçekleştirdiğiniz satışlardan sonrasında müşterilerinizin ürünlerini iade etmek istedikleri durumlar gerçekleşir. Bu süreçte müşterinin ve satıcının mağdur olmaması için süreci iyi yönetmelisiniz.

Pazaryerinizde satın alınabilen ürünler için iade koşullarını belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin; takı, gıda gibi ürün kategorilerinde iade alamayacağınızı müşterileriniz bu ürünler için iade taleplerinde bulunamaması gerekmektedir.

Yine pazaryerinizin kalitesini yüksek tutmak adına müşterinizin neden iade gerçekleştirmek istediğini bilmeniz sizin için faydalı olacaktır, müşterinizin siteniz üzerinden bir iade talebi oluşturabilmesi, talep sürecince iade nedeni, gerekli belge ve varsa görsel paylaşması gerekmektedir. Böylece yalan beyan, kabul edilemeyecek iade talepleri gibi operasyonlarınızı çok daha kolay yönetebilirsiniz.

Diğer Operasyonlar ve Araçlar

Dijimad olarak WordPress ile bir çok pazaryeri oluşturduk, tüm bu süreçlerde müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümleri emin adımlarla ürettik. Bu süreçte ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz diğer araçlar şu şekildedir;

Hakediş Modülü

Yine pazaryerinizde satış yapan satıcıların ödemeleri takip edebilecekleri, alacaklı olacakları ücretleri görüntüleyebilecekleri bir ekrana sahip olmaları platformunuza satıcı çekmenizde oldukça önemli bir rol alacaktır. Kullanmış olduğunuz ödeme kuruluşu ile entegre çalışacak bir hak ediş modülüne ihtiyacınız olacaktır.

İhtiyacınızın Olabileceği Eklentiler;

WordPress ile Pazaryerinizi oluştururken bir çok süreci yönetebilmeniz için eklentilere ihtiyacınız olacaktır. Sizler için çözüm ürettiğimiz ve kullandığımız eklentileri listeledik;

Ayrıca tüm bu araçları barındıran WordPress Pazaryeri Paketini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Pazaryeri Kurma Hizmeti

Sizleri pazaryeri sitenizi kurma ve işlete sürecindeki bütün süreçlerinizi yönetip destek olabilir. Bu rehberde anlatılan ve daha fazlasını uygulayıp işletme konusunda uzman ekibimizle yola çıkmak isterseniz bizimle iletişime geçip yola koyulmanız yeterlidir. Girişiminiz başında bu yolda ilerlemiş bir firma ile çalışmanın faydalarını hep hissedeceğinizden şüpheniz olmasın. Geliştirdiğimiz eklentiler, kurduğumuz pazaryerleri ve işletimine destek olduğumuz pazaryerleri için referanslarımızı inceleyebilirsiniz.

WordPress Pazaryeri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hangi platform üzerinden e-ticaret sitesi yapılmasını önerirsiniz?

Bir e-ticaret sitesi yapımında hangi platform kullanılması gerektiği, işletmenin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre Değişir. Örneğin, küçük bir işletme için bir platform oluşturma ve yönetme kolaylığı sunan bir e-ticaret platformu tercih edilir, ancak daha büyük bir işletme için daha gelişmiş özelliklere sahip bir platform daha uygun olur. Önemli olan, işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak ve kullanımı kolay olan bir platform seçmektir. Önerilen e-ticaret platformları arasında Magento, Shopify, WooCommerce ve BigCommerce gibi seçenekler bulunabilir.

Hangi özelliklere sahip bir e-ticaret sitesi yapılması gerekir?

Güvenli ödeme sistemi, SEO uyumlu tasarım, Mobil uyumluluk , Özelleştirilebilir sepet ve sipariş süreci , Müşteri hizmetleri
gibi özellikler, müşterilerin satın alma deneyimini kolaylaştıracak ve işletmenin pazarlama stratejilerini geliştirerek satışlarını artırmayı hedefleyecektir.

Hangi ödeme yöntemleri sunulması gerekir?

E-ticaret sitesi yapımında, müşterilere sunulacak ödeme yöntemleri işletmenin ihtiyaçlarına ve hedef kitlesine göre değişir. Genel olarak, kredi kartı, banka havalesi, çek ve nakit gibi yöntemler sunar. Ayrıca, ödeme işleme hizmetleri (örneğin İyzico) de alternatif.

Hangi bilgilerin ürün sayfalarında yer alması gerekir?

Ürün sayfalarında, ürünün açıklaması, resimleri, fiyatı, özellikleri ve seçenekleri (renk, boyut vb.) gibi bilgiler yer almalıdır. Ayrıca, ürünlerle ilgili yorumlar ve puanlar da ürün sayfalarında yer alabilir. Bu bilgiler, müşterilerin ürünler hakkında daha detaylı bilgi almalarına ve karar vermelerine yardımcı olacaktır.

E-ticaret sitesi nasıl pazarlanır?

E-ticaret sitesi pazarlama stratejileri, işletmenin hedef kitlesine ve işletmenin amaçlarına göre değişir. Ancak, genel olarak yöntemler:
Arama motoru optimizasyonu (SEO): E-ticaret sitesinin arama motorları tarafından iyi bir şekilde indexlenmesini ve daha yüksek sıralamalar almasını sağlamak için SEO çalışmaları yapılır.
Sosyal medya: E-ticaret sitesi ile ilgili haberler, ürünler ve indirimler gibi bilgileri sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak müşterilere ulaşır.
E-posta pazarlama: Müşterilere özel indirimler, ürünler ve diğer bilgileri içeren e-posta kampanyaları yapılarak müşterilere ulaşır.
Reklamlar: Google Ads gibi reklam ağları aracılığıyla ürünlerin reklamı yapılır.

0 Yorum

Bir yanıt yazın


Diğer Makaleler

20943816

10 Adımda Pazaryeri Oluşturma Rehberi

Pazaryeri Oluşturma Adımları Ürün araştırın ve seçin Bir pazaryeri oluşturmadan önce, platformunuzda hangi ürün veya hizmetlerin bulunacağını seçin. Basit bir…

Detayları İncele
ga4 guide

[GA4] Google Analytics 4’e Geçiş Süreci

Google Analytics 4'e geçiş yapmak için zaman azaldı. GA4'e geçmek için bilmeniz gerekenler ve geçiş adımlarını sizler için derledik. Google…

Detayları İncele
shopify mağaza kurum rehberi

Shopify Mağaza Kurulum Rehberi | Shopify Başlangıç Rehberi

Başlangıç seviyesinde e-ticarete atılmak isteyen bir çok insanın anlayabileceği kolaylıkta bir Shopify mağaza kurulum rehberi ile karşınızdayım. Bu rehber giriş…

Detayları İncele
Arrow-up