Online alışveriş sürekli büyüyen bir trend. Amazon, Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor gibi daha birçok e-ticaret sitesi bu alanda öne çıkıyor. Siz de kendi e-ticaret sitenizi kurarak ürün ve hizmet pazarlaması yapabilirsiniz. WordPress sitenize WooCommerce ekleyerek de e-ticarete başlayabilirsiniz. WooCommerce ile e-ticarete başlarken yapılması gerekenlere göz atalım.
WordPress ve WooCommerce ile Online Mağaza Oluşturma
Bilmelisiniz ki, WordPress gibi platformları kullanarak bir web sitesi oluşturmak, yeni işletmeler için önerilmektedir. WordPress çok ölçeklenebilir bir araç olduğundan, ilk web sitenizi oluşturmak için uygun fiyatlı bir seçenektir. Sadece bir eklenti yükleyerek bilgilendirici bir web sitesinden çevrimiçi bir mağazaya kadar birçok farklı stilde yeni bir web sayfası elde edebilirsiniz. WordPress, tasarım ve özellikler açısından da birçok kişiselleştirme seçeneği sunmaktadır.
Peki, WordPress’i çevrimiçi bir mağazaya nasıl dönüştürebiliriz? Web sitenize çevrimiçi ticaretle ilgili işlevleri ekleyebileceğiniz WooCommerce eklentisi ile. WooCommerce, basit bir şekilde ve gelişmiş işlevlerle çevrimiçi bir mağaza oluşturmak için en iyi ücretsiz çözümlerden biri olarak kabul edilir. Ek olarak, eklenti çoğu WordPress temasına uyum sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Bu nedenle entegrasyonu, tasarım komplikasyonları gerektirmez.
WooCommerce ile E-ticarete Başlamanın Faydaları
WooCommerce ile e-ticarete başlamanın avantajları şunlardır:
- Öncelikle belirtmeliyiz ki WooCommerce ücretsiz bir eklentidir. Etki alanı ve web barındırma maliyetleri üstlenildiğinde, WordPress ve WooCommerce kurulumu ücretsiz olacaktır.
- Açık kaynaktır, bu nedenle son derece özelleştirilebilir.
- İlk kurulum çok basittir, bunun için bir web programcısına ihtiyacınız olmayacaktır.
- Çevrimiçi mağaza işlevselliği eklemek için web sitenizin tasarımında büyük değişiklikler yapmanız gerekmeyecek, WooCommerce çoğu temayla uyumlu bir eklentidir.
WooCommerce ile E-Ticarete Nasıl Başlanır?
WooCommerce ile e-ticarete başlarken şunları uygulayabilirsiniz:
Alan Adını Seçin
Etki alanı, web sitemize erişilecek ad olmaktadır. Müşterilerin ürünlerinizi bulabileceği benzersiz bir adrestir. Alan adı, ad + uzantısının bir bölümünden oluşur. Web barındırmaya gelince, yeni bir projeye başlamak için güvenilir bir sağlayıcı bulursanız problem yaşamazsınız.
WordPress’i Yükleyin
WordPress kurulumu yapmak göründüğü kadar zor değil. Sağlayıcıların büyük çoğunluğunda, web barındırmanızın yönetim paneline erişmeniz ve bir otomatik yükleyici kullanarak uygulamayı yüklemeniz yeterlidir. Birkaç tıklamayla işlem hazır olacaktır. Bu sayede WordPress’i pratik şekilde kurmanız söz konusu olabilecektir.
WooCommerce Eklentisini Yükleyin
WooCommerce ile e-ticarete başlamak için öncelikli olarak bu eklentiyi yüklemelisiniz. WordPress kurulduktan sonra, kurulum işinin yarısını zaten yapmış olursunuz. Şimdi, WooCommerce’i kurmak için WordPress’inizin yönetim alanına erişmeniz gerekecek, orada yeni bir tane ekleyebileceğiniz Eklentiler bölümünü göreceksiniz. WooCommerce adını arayın ve yanında görünecek olan Yükle düğmesine tıklayın.
Yüklerken bir dizi adım göreceksiniz, devam et’e tıklamanız yeterlidir ve eklentinin çalışması için gerekli birkaç sayfa ile karşılaşacaksınız:
- Mağaza: Ürünlerin sergileneceği yer.
- Alışveriş sepeti: Satın almak için seçilen ürünlerin ekleneceği yer.
- Ödeme süreci: Ödeme ve kargo seçeneklerinin yapılandırılacağı yer.
- Hesabım: Kayıt olan her kullanıcı için hesap seçeneklerini yapılandırabilecekleri, siparişleri takip edebilecekleri kişiselleştirilmiş bir sayfa.
Tema Seçin
Web sitesini önceden oluşturduysanız, WooCommerce tasarımına uyum sağlayacaktır. Öte yandan, yeni bir web sitesi oluşturuyorsanız, şirketinizin değerlerini gösteren ve benzersiz bir kimlik oluşturabilecek bir tasarımla zevkinize göre bir tema seçebilirsiniz. WordPress için seçebileceğiniz binlerce tema var. ThemeForest, Themify gibi web sitelerinde hem ücretli hem de ücretsiz temalar bulacaksınız.
Sitenize Ürün Ekleyin
Bir mağaza için en temel şey ürünlerdir. Bu yüzden onları mağazamıza eklemeliyiz. Bunu yapmak için, WordPress yönetim panelinden, tüm detayları, adı, açıklamayı, fiyatı, özellikleri, stoku düzenleyebileceğimiz “Ekle” seçeneği ile “Ürünler” bölümünü göreceğiz. Bu bölümlerde sizden istenen bilgileri ilgili alanlara girerek ürün ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
WooCommerce İçin Uzantılar
Ayrıca WooCommerce için mağazamızı daha da kişiselleştirmemize, örneğin ödeme ağ geçitleri, kişiselleştirilmiş gönderiler için uzantılar eklememize, rezervasyon, faturalandırma gibi diğer hizmet türlerini eklememize yardımcı olacak birçok eklenti bulunmaktadır. Hepsini eklemek gerekli değil, mağazamızın mümkün olduğunca eksiksiz olması için hangilerinin gerekli olduğunu kontrol etmemiz gerekecek.
WooCommerce ile E-Ticarete Başlarken Bunları Unutmayın
WooCommerce ile e-ticarete adım attığınızda şunlara odaklanmanız önemli:
1. Özelleştirme Adımları
Mağazanızı kurarken vermeniz gereken ilk kararlar ana sayfa düzeniniz, menüleriniz, site yapınız, ödeme ve kargo seçeneklerinizle ilgili olmalıdır. Bir tema seçin, ana sayfanızı tasarlayın, ödeme ve kargo seçeneklerini belirleyin.
2. Ürünleri ve Sayfaları Ayarlayın
Ne satıyorsunuz? Ürün türleri ve ödeme şekilleri açısından seçeneklerinizi iyi bilmeniz önemlidir. Bu aşamada ürünlerinizi müşterilerinize iyi bir şekilde sunmanız gerekecek. WooCommerce ile e-ticarete başlarken en önemli ayrıntılardan biri de budur. Bu nedenle sitenizi satışa hazır hale getirmek adına ürünleri, sayfaları, kategorileri ve varyasyonları oluşturmaya başlayın.
3. Mağazanıza Özellikler ve İşlevler Ekleyin
WooCommerce uzantıları, özellikler ve işlevler eklemenin, müşteri deneyiminizi kişiselleştirmenin, ödemeyi kolaylaştırmanın ve çok daha fazlasının en kolay yoludur. Bir uzantıyı nasıl kuracağınızı öğrenin ve en popüler ücretsiz ve ücretli WooCommerce uzantılarını keşfedin. Bu noktada ise sitenizin ihtiyacı olan uzantılar kullandığınızdan emin olun.
4. Sitenizi Satışa Hazırlayın
Her şey hazır olduğunda, bir sonraki adım, ilk satışınızı yapmak için mağazanıza trafik çekmektir. E-posta, SEO, sosyal medya ve canlı sohbet ayarlarını yapın.
5. Performansınızı Ölçün
WooCommerce’de yerleşik olarak bulunan temel e-ticaret ölçümlerini ve raporlama seçeneklerini anlamak iyi bir başlangıçtır. Ancak daha fazla ayrıntı ve dönüşüm optimizasyonu için sitenize Google Analytics‘i bağlamanızı öneririz.
6. WooCommerce Topluluğuna Katılın
WooCommerce kullananların sevdiği bir şey varsa, o da küresel topluluğun desteği ve teşvikidir. Forumlar, öğreticiler, sohbetler veya yerel buluşmalar için WooCommerce topluluğuna dahil olabilirsiniz.
WordPress İpuçları