Bilindiği üzere e-ticaret hacmi gün geçtikçe artıyor. Dünya çapında milyonlarca e-ticaret sitesi hizmet sağlıyor. Siz de online ticaret yapmak için bir web sayfası açmak istiyorsanız, öncelikle bir e-ticaret platformu bulmalısınız. Tercih edebileceğiniz çok sayıda platform var. Ancak size ve ihtiyaçlarınıza hitap edeni tespit etmek önemlidir. Bu aşamada Magento’dan söz edebiliriz. Peki, Magento nedir?
Magento Nedir?
Magento, etkileyici özellikleri, benzersiz yetenekleri ve çok farklı şablon ve tema seçenekleri ile fark yaratıyor. Kendine has niteliklerinden dolayı platform, 2020 senesinde en iyi e-ticaret platformları arasında gösterildi. Bu, e-ticaret sayfaları için açık kaynaklı bir PHP çözümü diyebiliriz.
E-ticaret platformlarını desteklemek amacıyla özel şekilde oluşturulmuş ücretsiz, esnek ve yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir çözüm. Magento, satıcıların özel ürün sayfaları, temalar ve alışveriş sepetleri oluşturmalarına imkan tanır.
Magento aracılığı ile kurulan 250 binden fazla web sayfası var. Dünyadaki e-ticaret pazar payı ise yaklaşık yüzde 12 civarında. Bundan dolayı Magento’nun oldukça popüler olduğunu da söyleyebiliriz.
Özellikleri Bakımından Magento Nedir?
Magento platformu satışlarınızın artmasına olanak tanırken aynı zamanda mükemmel bir müşteri deneyimini mümkün kılar. Magento’nun genel özellikleri:
Magento Open Source
Önceden Magento Community Edition şeklinde isimlendirilen sürüm, küçük firmalar için uygundur ve geliştirme için biraz bilgi gerektirir. Herhangi bir e-mağazayı sıfırdan başlatmak için temel bir çözüm sunar. Temalar ve eklentiler biraz maliyet çıkarsa da bu sürümü yüklemek tamamen ücretizdir.
Magento Commerce
Bu sürüm, büyük ve karmaşık işletmeler için idealdir. Bulut barındırma ve destek hizmeti sağlar. Bu sürüm, online mağazanıza pek çok özellik eklemenize yardımcı olur. Kolayca ölçeklendirilir.
Magento’nun diğer önemli özellikleri:
- Daha yüksek hız deneyimi için önbellekleme sunar.
- Ölçeklenebilirlik.
- Çoklu site desteği.
- Mükemmel performans.
Şunu da söylemek gerekir ki, Magento ilk etapta WooCommerce kadar size destek olmasa da sayfanızı yönetmenizi sağlamak için sezgisel bir arayüz deneyimini teşvik eder.
E-Ticaret Sitesi İçin Magento Kurulumu
Magento nedir açıkladık. Şimdi de e-ticaret sitesi için Magento kurulumundan söz edelim:
- cPanel’i açın: Tarayıcıdan cPanel hesabınızı açın. Alan adınızın hemen arkasına cpanel yazarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında cPanel kullanıcı ismi ve şifrenizi girmeniz gerek.
- Softaculous Apps Installer’i bulun: cPanel’e giriş yaptıktan sonra Softaculous Apps Installer’ı bulun. Simgeye tıklayın.
- Softaculous kontrol panelinden Magento’ya tıklayın: Burada komut dosyaları kategoriler halinde sıralanmıştır. Sol alanda Magento’yu bulmanız gerek. Sonrasında sağda Install Now butonuna tıklayın.
- Magento kurulumu: İlk etapta Choose the version you want to install yazan yerden yüklemek istediğiniz sürümü seçmelisiniz. En son sürümü yükleyebilmek adına açılır kutudaki en yüksek sayıyı seçmeniz lazım. Choose Domain bölümünden bir alan adı seçmelisiniz. Magento’yu bir alt dizine yükleyecekseniz eğer In Directory kısmına dizinin ismini girin.
- Cron Job bölümünde Min kısmına 1, diğer bölümlere * işareti ekleyin. Site ayar bölümünde Admin Path kısmına tercih etmiş olduğunuz uzantıyı yazın. Sonrasında Sample Data onay kutusuna tıklayın ve verilerinizin etkinleşmesini sağlayın. Ardından dilediğiniz kullanıcı ismi ve şifreyi belirleyin. Her detayı doğru bir şekilde tamamladıysanız Magento e-ticaret sitenizi ziyaret edebilirsiniz. İsterseniz ürün eklemek için yönetici sayfasına geçiş yapabilirsiniz.
Magento nedir ve nasıl kurulur anlattık. Bu platformun başka hiçbir e-ticaret platformunun rekabet edemeyeceği kadar farklı şeyler yapmasına izin verdiğini hatırlatırız. Magento, oldukça esnek ve ölçeklenebilir bir çözümdür. SEO dostu olması, hazır çözümler sağlaması ve güçlü test yetenekleri bulunması da Magento’nun en önemli avantajları arasında yer almaktadır. En önemlisi de ücretsiz şekilde kullanım imkanı vadetmektedir.