Kurumsal kimlik kavramı özellikle son 25 yılda başta teknoloji alanı olmak üzere pazar dinamiklerinde ve tüketici değerlerinde meydana gelen değişmelerden dolayı ilgi görmektedir. Her şahsın bir kimliği olduğu gibi kurumların ve şirketlerin de bir kimliği vardır. Bu kimlik onların kendi içinde ve dışındaki imajını temsil eder. Kimliğiniz ile kendinizi dış dünyaya sunmuş olursunuz. Öncelikli olarak marka tasarımlarınız kurumsal kimliğinizin oluşumunda yapı taşı niteliğindedir. Şimdi biraz detaya inelim.
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimliğin global anlamda net bir tanımı bulunmamaktadır. Bu durum bu alanı içinde barındıran disiplinlerin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Fakat yine de bir tanım yapacak olursak; bir firma ile iletişime geçmek istediğinizde gördüğünüz her bilgi ve görsel o şirketin kurumsal kimliğinin bir parçasıdır diyebiliriz.. Bu parça sadece bir logo ile sınırlandırılamaz. Fontlar, renkler, illüstrasyonlar ve fotoğraflar olmak üzere hepsi kurumsal kimliğin oluşmasında büyük önem arz eden etmenlerdir.
Billboard reklamlarından sosyal medya paylaşımlarına, çalışan üniformalarından ürün ambalajlarına kadar her şeyde kurumsal kimliği görmek mümkündür.
Kurumsal kimliğe sahip olmak, alınan her kararda ve atılan her adımda bu kimlik doğrultusunda hareket etmek demektir. Böylece kurumun kendi içinde bir kültürü oluşur. Aynı zamanda kurumsal kimliğin kurumun değerlerine ve kültürüne bağlı olması onu sürekli gelişmeye ve değişmeye açık hale getirir. Genellikle değişmez gibi görülse de zaman içerisinde evrim geçirebilmektedir.
Kurumsal kimliğin temel amacı insanların sizin herhangi bir paylaşımınızı gördüğü anda sizi tanımasıdır. İyi bir kimlik tasarımıyla akılda kalıcı bir marka oluşturmak kaçınılmazdır. Farklı tasarımlar ile diğer markalarla aranızdaki farkı ortaya koyabilir, ön plana çıkabilirsiniz.
Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?
Kurumsal kimlik oluşturma süreci başlangıçta özen gösterilmesi gereken detaylı bir süreçtir. Bu süreci profesyonellerden yardım alarak idare etmeniz markanız için en iyisi olacaktır. Profesyonel destek almalısınız çünkü; oluşturulan kimlik, insanlar tarafından benimsenecektir. Dolayısıyla benimsenen bir kimliği ileride değiştirmek çok daha zordur.
Oluşturacağınız kimliğin yaratıcı olduğu kadar dinamik olması da gerekir. Özellikle dijitalde pazarlama alanında oluşabilecek yeniliklere ayak uydurabilecek bir kimlik için çalışmalısınız. Bu sebeple çok stratejik düşünüp, kimlik oluştururken bulunduğunuz zamanın ötesini görmelisiniz.
Dijimad Uzman Ekibiyle Kurumsal Kimlik Çalışmaları Hakkında Detaylı Görüşebilirsiniz
Kurumsal Kimlik Elemanları Nelerdir?
Bir kurumsal kimliğin kendi içerisinde birçok elemanı vardır. Kurumsal kimlik ögelerinin önemi oldukça fazladır. İnsanların kafasında net bir imaj çizmenize fayda sağlar. Bu ögelerden faydalandıkça herkes tarafından bilinen bir marka oluşturabilirsiniz. Markaların kimlik oluştururken dikkat ettiği bazı ögeler:
- Logo
- Kartvizitler
- Kurumsal renkler / Fontlar
- Zarflar / Dosyalar
- Faturalar / Formlar
- Reklamlar
- Sertifikalar
- Kataloglar
- Mevcut ise şirket bayrağı
- Kurum aracı tasarımı
- Marka çalışanı üniformaları
- Marka ambalajları
- Kurumsal dil
- Vizyon / Misyon
Kurumsal Kimlik Örnekleri
Starbucks Kurumsal Kimlik
Starbucks marka olarak attığı her adımda kimliğini benimsetmiş ve bilinirliğini artırmıştır. Logosunu belirli dönemlerde revize etmiş ve döneme ayak uydurmayı başarmıştır. En çok dikkat çeken noktalarından birisi kurumsal kimliği oturduktan sonra logodaki ”starbucks coffee” yazısını kaldırmış ve sade bir logo oluşturmuştur. Dünyanın en fazla bilinirliğe sahip logosu olarak tarihe geçmiştir.
Spotify Kurumsal Kimlik
Spotify geleneksel müzik sektörünün değişmesindeki en büyük rol sahibi şirkettir. Müzik sektöründe açtığı devrimin yanı sıra, hedef kitle ile kurduğu iletişim ve pazarlama stratejileri ne kadar büyük bir kurum haline geldiğini göstermektedir.
Logosunun bilinen logoların aksine renk kısıtlamaları olmayan bir logo oluşu, şarkıların kapak görsellerinin sanatçılar tarafından tasarlanması ve tüm beğenileri tek potada birleştirme becerisi ile kurumsal kimliğini oturtmayı başarmıştır.
Google Kurumsal Kimlik
Google dijitalin ilk ve en kurumsal şirketlerinden birisidir. Kurulduğu tarihten bu yana logosundaki değişiklikler göze çarpıyor. Her ne kadar değişiklik görünse de renklerinden asla taviz vermemiştir. Renkler kurumsal kimliğinin bir parçası olarak görülmektedir. Logosu canlılığı ve çeşitliliği temsil etmektedir. Yine aynı şekilde son logosu ile çağın tarzını yansıtan sadelikten yana bir tasarıma sahiptir. Büyük bir ekip çalışması ile çalışan Google, her projesinde kimliğini yansıtacak etmenlerden faydalanmaktadır.