Programlama Dilleri

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileri?

Fatma Yüksel

Birçok programlama dili vardır ve bunların çoğu farklı proje türlerine odaklanmıştır. Bu nedenle birini veya diğerini seçmek biraz karmaşık olabilir. İlgilendiğiniz proje türüne bağlı olarak, programlama dilinin seçimi de değişebilir. Peki, en çok kullanılan programlama dilleri hangileri?

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Yazılımcı olmak istiyorsanız ya da bir web projeniz varsa, en çok kullanılan programlama dilleri hakkında fikir sahibi olmanız önemli. Bazı diller farklı alanlarda kullanılabilirken diğerleri web geliştirme veya uygulama oluşturma gibi belirli bir noktada uzmanlaşmıştır. Web geliştirmeye ilgi duyuyorsanız, PHP veya JavaScript en uygunu olacaktır, ancak iOS için uygulamalar oluşturmayı tercih ederseniz, Swift ve Objective C idealdir. Ayrıca herhangi bir alanda değil, genel olarak programlamayı öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu aşamada ise en iyi seçenek Python’dur. Şimdi, programlama dilleri hakkında bilinmesi gerekenlere göz atalım:

Python

Programlama Dilleri

Popüler bir programlama dilinden bahsedecek olursak, bu, her geçen yıl kullanımı artmaya devam eden, platformlar arası nesne yönelimli bir dil olan Python’dur. Başarısının nedenlerinden biri, belki de en önemlisi, basitliğidir. Çünkü sözdizimi bir insan tarafından iyi yorumlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da özellikle programlamayı öğreniyorsanız, işleri çok daha kolaylaştırır. Bu nedenle acemi kullanıcılar arasında en çok kullanılan programlama dilidir ancak bu güçlü bir dil olmadığı anlamına gelmez. Aksine Python ile makine öğrenmesi, büyük veri, masaüstü uygulamaları gibi hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz.

Java

programlama dilleri 2

Programlama dilleri arasında bir diğeri de Java olmaktadır. Java, JavaScript ile karıştırılmaması gereken, geliştiriciler arasında popüler bir dildir. Çünkü 95’ten beri varlığını sürdürmektedir. Orijinal olarak Sun Microsystem tarafından yaratılmış olmasına rağmen Oracle’a aittir. Nesne yönelimli bir dildir ve lisansı açık kaynaktır. Bu nedenle onu kullanmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecektir.

Dünyada en çok kullanılan ikinci programlama dilidir. Tamamen çapraz platformdur, bu, her işletim sisteminde bulunan Java sanal makinesi sayesinde elde edilir. Böylece aynı program, aynı kodla, sanal makineyi kullanan herhangi bir sistemde çalışabilir. Bu şekilde geliştiriciler, yürütülmesi gereken her sistem için aynı uygulamayı yapmak zorunda kalmazlar. Çok amaçlı bir dildir, yani hemen hemen her proje için kullanılabilir. Android gibi büyük şirketler ve projeler için tercih edilen dildir.

C

Programlama Dilleri

Popüler programlama dilleri arasında C dili de yer almaktadır. C, dünya çapında geliştiriciler tarafından en çok kullanılan programlama dillerinden bir diğeri ve 50 yılı aşkın süredir aktif olan dillerden biridir. Uzmanlar, C dilinde programlamayı öğrenirsek, diğer dillerin de çok kolay olacağını söylüyorlar. Çünkü bu size kavramlarda ve programlamanın temellerinde çok şey öğretir. Linux, macOS veya Windows gibi işletim sistemlerini programlamak için kullanılan bir dildir. Düşük seviyede çalışabilir, bu da makinenin donanımından daha iyi yararlanabileceği anlamına gelir. Bu yüzden işletim sistemleri veya sistem rutinleri oluşturmak için kullanılmaktadır.

Javascript

Programlama Dilleri

En çok tercih edilen programlama dilleri söz konusu olduğunda JavaScript de bu listede bulunmaktadır. JavaScript, nesne yönelimli, çok esnek ve verimlidir, birçok profesyonel tarafından tercih edilen dildir. JavaScript kodu, kullanılan işletim sisteminden bağımsız olarak doğrudan web tarayıcısı tarafından yürütülmektedir. Bu da platformlar arası geçiş sorunlarını büyük ölçüde azaltır. Mevcut tüm web tarayıcıları JavaScript’i destekler. Bundan dolayı JavaScript ile bir şey geliştirirken uyumluluk sorunu olmaz. HTML ve CSS ile birlikte JavaScript, günümüzün web geliştirmesinde temel bir unsurdur.

C++

programlama dilleri 5

C++, C’den miras alınan bir dildir, ancak amacı nesne odaklıdır. Bu nedenle kodun sözdizimi C’den gelir. Bunun anlamı, eğer C ile programlamayı biliyorsanız, C++ öğrenmek kolay olacaktır. Çok yönlülüğü ve kodunun sağlamlığı nedeniyle onu seçen çok sayıda geliştirici tarafından kullanılan bir programlama dilidir. C++ çapraz platformdur. Bu yüzden de herhangi bir işletim sistemi adına uygulamalar oluşturmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda hemen hemen her şeyi programlamak için kullanmanıza izin veren bir paradigmalar arası dildir.

C#

Programlama Dilleri

Programlama dilleri arasında C# son derece revaçta. Bu, Microsoft tarafından oluşturulmuş bir programlama dilidir ve uygulamalarında ve .NET platformunda ana dil olmak amacıyla C ve C++’dan geliştirilmiştir. Çok yönlülüğü sayesinde Android, macOS veya Linux gibi diğer işletim sistemleri için uygulamalar oluşturmak konusunda yaygın olarak kullanılır. Windows, iOS (iPhone) veya Android sistemlerde masaüstü uygulamalarında da sık olarak kullanılmasına rağmen video oyun endüstrisinde de yoğunlukla kullanılmaktadır. Çok paradigmalı bir dildir ve en büyük özelliklerinden bazıları C ve C++ ile karşılaştırıldığında basitlik, çok yönlülük ve güvenliktir.

PHP

Programlama Dilleri

Programlama dilleri arasında bulunan PHP, bir veritabanına bağlantı yoluyla dinamik web projelerinin geliştirilmesinde en yaygın programlama dilidir. HTML ve HTML5 ile çok iyi anlaşılan, öğrenmesi kolay ve arkasında çok geniş bir topluluk bulunan açık kaynaklı bir dildir. Gün içinde ziyaret ettiğimiz web sitelerinin çoğu PHP ile programlanmıştır. WordPress, Joomla, PrestaShop, Magento veya başka bir içerik yöneticisi kullanıyorsanız, PHP ile programlanmıştır. Bu yüzden onu kullanan web sitelerinin sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.

R

programlama dilleri 8

Kullanıcıların hesaplama işlemlerini veya grafikleri geliştirmek için yeni işlevlere sahip kitaplıklar ve paketler ekleyebilecekleri açık kaynaklı ve ortak bir projedir. Çevrimiçi olarak harika bir dokümantasyon olmasına rağmen, karmaşık bir dildir. Daha önce başka bir dille deneyiminiz yoksa öğrenmesi zordur.

Herhangi bir web projeniz için web programlama ve yazılım ihtiyacınız varsa Dijimad ekibi ile iletişim kurabilirsiniz!

0 Yorum

Bir yanıt yazın


Diğer Makaleler

Prestashop Nedir?

Prestashop Nedir? Avantajları ve Özelikleri Nelerdir?

Prestashop nedir? PrestaShop, bir online mağazayı yönetenler için gerekli olan çok çeşitli özelliklere sahip, ücretsiz bir e-ticaret yönetim platformudur. Bu…

Detayları İncele
tudihub

TudiHUB Ürünlerimiz Sizleri Bekliyor

GurmeWoo ve Dijimad olarak yeni eklentiler geliştirmeye, kullanıcıların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan dijital ürünler sunmaya devam ediyoruz. Çok geniş…

Detayları İncele
chat bot

Chat Bot Kullanımın İnternetteki Avantajları

İnternet dünyasındaki tüketicilerin artması ile chat bot kullanımının artışınıda etkilemektedir. Hemen hemen her bir internet sitesinin chat botu yani sohbet…

Detayları İncele
Arrow-up