E-ticaret sitesi kurmak 2021 özelinde oldukça karlı görünen bir satış kaynağıdır. Özellikle internet çağında yaşadığımızı düşünürsek fiziksel mağazanızda yapacağınız satışların çok ötesinde bir satış potansiyeli söz konusudur. E-ticaret yapmak geleneksel satış yöntemlerinden çok farklı prensipler içerir. Bambaşka bir disipline adım atacağınızı gözünüzden kaçırmayın. Bu rehber, e-ticaret sitesi kurmak istiyorum diyen ya da e-ticaret yapmakta olup sektör hakkında eksik bilgisi bulunan kişiler için hazırlandı. Şimdi gelin e-ticaret sitesi kurmadan önce nelere dikkat etmeliyiz? sorusunun cevaplarına bakalım.
Satmak İstediğiniz Ürünü Belirleyin
E-Ticaret sitesi kurmadan önce hangi ürünün ya da hizmetin ticaretini yapacağınızı net bir şekilde belirlemelisiniz. İnternetten satışını yapmak istediğiniz mükemmel ürün veya hizmet fikirleriniz olabilir. Fakat öncelikle belirlediğiniz ürün için gerekli saha araştırmasını yapmalısınız. Ürünün üretim ve tedarik aşamalarını detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Büyük bir e-ticaret sitesi kurmayı düşünüyorsanız birçok farklı ürün gamına sahip olmalısınız. Unutmayınız ki, farklı ürün gamına sahip olmak farklı bütçe ve pazarlama stratejilerini doğurur. Eğer küçük bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız benzer ürün gamına sahip olmanız problem yaratmayacaktır. Böylece niş bir ürün ile müşterinin karşısına çıkmış olup, hedef kitlenizi daha belirgin hale getirmiş olursunuz.
Kaliteli Bir E-ticaret Sitesi İçin Markanızı Oluşturun
Marka oluşturma süreci uzun ve yorucu bir süreç olabilmektedir. Zaten hali hazırda bir markanız varsa bunu e-ticarete taşımak daha kolay olacaktır. Fakat henüz bir markanız yoksa internetten satış yapabilmek için marka oluşturmanız kaçınılmazdır. Markanızın kurumsal kimliğini oluşturmalı ve satışlarınızı garanti altına almalısınız.
Domain Alma
Markanızı oluştururken genel bir isim kullanabileceğiniz gibi (örn: laptdesign) satmak istediğiniz ürüne yönelik bir isim de (örn: yemeksepeti) kullanabilirsiniz. Belirlediğiniz isim için bir alan adı satın almalısınız. Bunun için godaddy, isimtescil gibi birçok firma bulunmaktadır. Size en uygun alan adını belirleyip satın almadan önce markanın başkası tarafından tescillenmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Şirket Kurmak
İster ürün ister hizmet satın her koşulda bir şirket kurmanız gerekmektedir. Sattığınız ürün veya hizmetten gelir elde edeceksiniz ve bunu faturalandırmak durumunda kalacaksınız. Zaten bir şirketiniz mevcut ve benzer alandaysa e-ticaret için ekstra bir şirket kurmak zorunda değilsiniz.
Güzel Tasarlanmış Bir E-ticaret Sitesi Oluşturun
E-ticaret sitelerinin iyi tasarlanmış olması çok önemlidir. Renkler, şablonlar, fontlar bu bağlamda oldukça önem arz eder. Müşteriniz sizden alışveriş yapmadan önce ilk izlenimi ürünlerden önce sitenizin genel tasarımıdır. Sitenize giriş yaptıktan sonra müşterinizi karşılayacak olan tasarımdır. İyi tasarıma sahip e-ticaret sitesi aynı zamanda güvenli bir alışveriş ortamı izlenimi uyandırır. Ziyaretçilerinizin sitenizde vakit geçirme uzunluğu bile güzel tasarım sayesinde mümkündür.
Ürün veya Hizmet Fotoğraflarınızın Kalitesi
E-ticaret sitenize yükleyeceğiniz görsellerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Kaliteli görselin öncelikli amacı müşterinize güven sağlamaktır. Aynı zamanda kaliteli görseller, satmak istediğiniz ürün veya hizmeti daha iyi açıklıyor olacaktır. Satacağınız ürünlerin görselleri profesyonel bir görünüme sahip olmalıdır. Bu sayede aynı zamanda google tarafından da ”seo” açısından ödüllendirileceksiniz. Google sıralamasında rakiplerinizin önüne geçmek için büyük ve etkili bir yöntemdir.
Hukuki Süreçleri İhmal Etmeyin
İnternet üzerinden satış yapmak geleneksel satışta olduğu gibi birçok hukuki süreci beraberinde getirir. Satıcı ve tüketici haklarını koruma altına almak adına yapmanız gereken birkaç şey vardır. Bunlar; gizlilik sözleşmesi, kullanıcı sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi vb. Bu sürecin iyi yönetilmesi müşterileriniz tarafından daha profesyonel ve güvenilir olduğunuzun kanıtı olacaktır. Bu işlemleri yaparken bilişim avukatlarından yardım almanız daha doğru olacaktır.
Rakip E-ticaret Sitesi Analizi Yapın
Satmak istediğiniz ürün veya hizmeti kimler satıyor diye bir araştırma yapın. Rakiplerinizin web sitelerini detaylı bir şekilde inceleyin. Kendi web siteniz için yeni fikirler oluşturabilir Aynı şekilde satacağınız ürüne gelen talepleri ve piyasadaki eksikliklerin de analizini yapın. E-ticaret sitesi oluşturmadan önce yaptığınız bu analizlerin sonuçlarını yapacağınız siteye uygulayın. Unutmayın ki, satış artırmanın öncelikli kurallarından birisi de saha araştırmalarıdır.
Potansiyel Müşterilerinizin Ne İstediğini Araştırın
Rakip firma analizi yaptıktan sonra müşteri analizine geçmelisiniz. Müşterilerinizin ne istediğini bilmeniz satış yaparken işinizi kolaylaştıracaktır. Offline olarak satışını yaptığınız bir ürün varsa da müşteri istekleri doğrultusunda değişiklikler yaparak e-ticaret sitenizde satışını yapabilirsiniz. Müşterilerinizi tanımak aynı zamanda ürün gamını geliştirmenizde ve fiyat politikanızı oturtmanızda çok yardımcı olacaktır.
Pazarlama Stratejisi Belirleyin
E-ticaret sitesi oluşturmadan önce kendinize bir satış stratejisi (marketing) geliştirmelisiniz. Bu sayede müşteriye ulaşmanız kolaylaşacaktır. Web trafiğinizin bir kısmı organik bir kısmı ise reklamlar aracılığı ile gelecektir. Organik trafik ve reklam trafiğinin birden çok yolu bulunmaktadır. Bütçenizi yormamak istiyorsanız organik yolları araştırmalı ve o yönde ağırlıklı çalışmalar yapmalısınız. Unutmayın ki, bu çok uzun bir süreçtir ve sabır ister. Reklamlar için ise sosyal medya ya da google üzerinden yapabileceğiniz birçok reklam alanı bulunmaktadır. Detaylı pazarlama stratejileri için google’den destek alabilirsiniz.
Hazır Altyapı Mı? Özel Yazılım Mı?
E-ticaret sitesi oluşturmak için gerekenleri yaptınız ve şimdi sıra sitenizi kurmaya geldi. Günümüzde birçok altyapı desteği ile e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Bunlar; WordPress Woocommerce, PrestaShop gibi açık kaynaklı yazılım destekleri ve özel yazılım olarak ikiye ayrılabilir. Tavsiyemiz Woocommerce ile başlamanız yönündedir. Yapılan araştırmalar her 4 web siteden 1’inin WordPress altyapısı ile oluşturulduğunu söylüyor. Her geçen gün kendini geliştiren WordPress ile güvenli ve şık bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Fakat çok büyük sermayeye sahipseniz ve istediğiniz özellikleri WordPress’te bulamıyorsanız kendinize ait özel bir yazılım da yaptırabilirsiniz. Bu konuda dijimad sizlere yardımcı olabilir.