Web sitenize doğru alan adı seçmek, başarınız için çok önemlidir. Yanlış alan adını seçerseniz, markanıza ve arama sıralamanıza zarar verebilirsiniz. Bu yüzden en baştan en iyi alan adını seçmeniz son derece önemlidir.
Bu makalede, alan adı fikirleri almak, en iyi alan adını seçmek için ihtiyacınız olan tüm araçları ve ipuçlarını paylaşacağım.
En İyi Alan Adını Seçmek İçin Bazı Önemli İpuçları
Bir işletme veya blog için , bir alan adı seçmek oldukça stresli bir süreçtir. Çünkü hata yapmak istemezsiniz.
Süreci kolaylaştırmak için web siteniz için en iyi alan adını seçmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağım. Gelin bu ipuçlarına tek tek daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Alan adınızda .com uzantısını tercih edin
Günümüzde .com, .net ve .org’dan .pizza, .photography ve hatta .blog gibi uzantılara kadar birçok yeni alan adı uzantısı mevcuttur. Ama her zaman .com uzantısını seçmenizi öneririm.
Yeni uzantılar kullanarak alan adınızın daha akılda kalıcı olacağını düşünebilirsiniz ama .com hala en köklü ve güvenilir alan adı uzantısıdır.
Genelde .ninja, .photography ve diğerleri gibi daha yeni alan uzantıları işletmenizin daha az güvenilir görünmesine neden olur.
.com alan adları en akılda kalıcı olanlardır. Pek çok kullanıcı, özellikle teknoloji konusunda bilgili olmayanlar, hiç düşünmeden her alan adının sonuna otomatik olarak “.com” yazar.
Web siteniz sitem.photography gibi bir şeyse ve kullanıcılarınız yanlışlıkla sitem.photography.com yazarsa, asla sitenize ulaşamayacaklardır. .com kullanarak bu riskten kaçınmış olursunuz.
Önemli bir ayrıntı ise çoğu akıllı telefon klavyesinde .com düğmesi bulunmaktadır.
Alan Adı Aramanızda Anahtar Kelimeleri Kullanın
Anahtar kelimeler bir alan adlarında önemli bir etkiye sahiptir. Alan adınızda anahtar kelimeler kullanarak arama motorlarına web sitenizin ne hakkında olduğunu söylersiniz. Kaliteli içerik ve iyi bir kullanıcı deneyimi ile birlikte alan adınızdaki anahtar kelimeler Google’da daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.
Alan Adınızı Kısa Tutun
Anahtar kelimeler önemli olsa da alan uzunluğu konusunda aşırıya kaçmamak gerekiyor. Kısa ve akılda kalıcı bir alan adına sahip olmak hem SEO hem de site imajı için çok önemlidir.
Alan adınızı 15 karakterin altında tutmanızı öneririm. Genelde uzun alan adları akılda kalıcı olmaz. Uzun alan adlarında olası ziyaretçilerin yazım hataları yapma olasılığı vardır. Bu nedenle önemli bir trafik kaybı yaşayabilirsiniz.
Alan Adınızın Yazımını Kolaylaştırın
Alan adınız yazarken kolay olsa da konuşurken anlaşılır ve akılda kalıcı olması gerekir.
Kısa Çizgilerden Kaçının
Asla tire ile bir alan adı oluşturmayın. Tireler, ilişkilendirilmek istemediğiniz spam alan adlarının bir işareti olabilir.
Tire(-) kullanılmış alanlar adlarında kullanıcılar sık sık yazım hatası yapar. Eğer istediğiniz alan adı alınmış ve sizde (-) kullanarak bu durumun üstesinden geleceğinizi düşünüyorsanız, size kötü bir haberim var. Tire(-) işaretini unutan bütün kullanıcılar rakip siteye gideceklerdir. Bu yüzden tire(-) kullanmak yerine daha farklı çözümler düşünmek gerekiyor.
Başkası Almadan Önce Çabuk Hareket Edin
Her gün dünyanın her yerinden binlerce yeni alan adı kaydedilmektedir. Beğendiğiniz bir alan adı bulduysanız, fazla beklemeyin.
Alan adları gayrimenkul gibidir. Binlerce insan aktif olarak gelecekte daha iyi fiyatlara satabileceğini düşündüğü alan adlarını alıyor.
Hızlı hareket etmezseniz, uzun uzun düşünüp karar verdiğiniz alan adınızı başkasına kaptırabilirsiniz.
Alan Adınızı Araştırın
Bir alan adı almadan önce aynı adı kullanan kayıtlı bir işletme olup olmadığını öğrenmeye çalışın.
Ticari marka benzerliğini araştırmanız da gerekebilir. Ayrıca Google‘da arayabilir ve alan adının Twitter, Facebook, Instagram vb. gibi sosyal medya platformlarında bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.
Son Söz
Alan adınızın web sitenizin başarısı ve potansiyeli üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Kendinizinkini seçerken dikkatli bir şekilde düşündüğünüzden emin olun.
Eğer makalemizi beğendiyseniz bültene kayıt olarak güncel makalelerimizi takip edebilirsiniz. Ayrıca düşüncülerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
E-Ticaret İpuçları|Wordpress İpuçları