flutter

2021 Yılında Neden Flutter Öğrenmelisin?

Ahmet Kaptan

Mobil uygulamalar giderek daha popüler olmaya devam ediyor. Bu yıl yeni bir güncelleme alan Flutter mobil uygulama geliştirme konusunda giderek popülerliği artmış durumda. Yeni güncelleme ile birlikte web platformları içinde uygulamalar geliştirilebileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Flutter nedir?

Flutter, Google tarafından oluşturulan ve Mayıs 2017’de piyasaya sürülen ücretsiz ve açık kaynaklı bir mobil UI framework tür. Birkaç kelimeyle, yalnızca bir kod tabanı ile yerel bir mobil uygulama oluşturmanıza olanak tanır. Bu özelliği sayesinde hem iOS hem de Android için sadece tek bir kaynak kodla geliştirme yapabilirsiniz.

Flutter iki önemli bölümden oluşur:

  • Bir SDK (Yazılım Geliştirme Kiti): Uygulamalarınızı geliştirmenize yardımcı olacak bir araç koleksiyonu. Bu, kodunuzu yerel makine kodunda (iOS ve Android için kod) derlemek için araçlar içerir.
  • Framework (widget’lara dayalı UI Kitaplığı): UI öğeleri (düğmeler, metin girişleri, kaydırıcılar vb.) kütüphanelerini barındırır.

Bu framework ile geliştirme yaparken Dart adlı bir programlama dili kullanılmaktadır. Dil, Ekim 2011’de Google tarafından oluşturulmuştur.

Dart, ön uç geliştirmeye odaklanır ve bunu mobil ve web uygulamaları oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Biraz programlama biliyorsanız, Dart yazılı bir nesne programlama dilidir. Dart’ın sözdizimini JavaScript ile kolayca karşılaştırabilirsiniz.

Neden Flutter öğrenmelisiniz?

Flutter’ı neden bu kadar çok duyduğunuzu ve yazılımcılar arasında neden bu kadar popüler olduğunu size örnekler ile açıklayacağım.

flutter-nedir-neden-ogrenmelisiniz

Öğrenmesi ve kullanması basit

Flutter modern bir frameworktür ve bunu kullandıkça sizde hissedeceksiniz! Flutter ile mobil uygulamalar oluşturmak çok daha kolay. Java, Swift veya React Native kullandıysanız Flutter’ın ne kadar farklı olduğunu fark edeceksiniz.

Hızlı derleme: maksimum üretkenlik

Bu framework ü kullandığınızda kodunuzu değiştirdikten sonra sonuçları gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Buna Hot-Reload denir. Kaydettikten sonra uygulamanın kendisini güncellemek yalnızca kısa bir süre alır.

Önemli değişiklikler yaptıktan sonra uygulamayı yeniden başlatmanız gerekir ancak örneğin tasarım ile ilgili bir çalışma yapıyorsanız gerçek zamanlı olarak çalışabilirsiniz.

Başlangıç MVP’leri için ideal

Ürününüzü bir an önce yatırımcılara göstermek istiyorsanız Flutter iyi bir seçimdir.

MVP’niz için kullanmak için en önemli 4 neden:

  • Flutter ile bir mobil uygulama geliştirmek daha ucuzdur çünkü iki mobil uygulama (biri iOS için diğeri Android için) oluşturup sürdürmeniz gerekmez.
  • MVP’nizi oluşturmak için tek ihtiyacınız olan bir geliştiricidir.
  • Performanslıdır – yerel bir uygulama ile Flutter uygulaması arasındaki farkı görmezsiniz.
  • Çekicidir – Bu framewok ile widget’ları kolayca kullanıp ve müşterileriniz için kullanıcı arayüzü oluşturmak üzere kişiselleştirebilirsiniz.

Flutter ile Web Geliştirebilirsiniz

Flutter kodu Javascript’te derlenebildiğinden, Android, iOS ve bir uygulamanın web sürümü için aynı kod tabanına sahip olmak mümkündür.

Artan Pazara Çıkış Hızı

Flutter, alternatiflerinden daha hızlı çalışır. Çoğu durumda, bir Flutter uygulamasının Android ve iOS için ayrı ayrı geliştirilen aynı uygulamaya kıyasla en az iki kat daha az adam-saat gerektirmesini bekleyebilirsiniz. Ana sebep çok basit: Uygulamanızda istediğiniz görselleri elde etmek için platforma özel herhangi bir kod yazmanız gerekmiyor. Herhangi bir 2B tabanlı kullanıcı arayüzü, yerel bir uygulama karşılığı ile etkileşime girmeden Flutter’da uygulanabilir.

Dart Dili Kullanıyor Olması

Dart programlama dili Google tarafından geliştirilmiştir ve mobil, masaüstü, arka uç ve web uygulamaları içindir. Birden çok platformda hızlı performans gösteren uygulamalar için istemci tarafından optimize edilmiş bir dildir.**
**Dart, Flutter kodunun neredeyse tamamını Dart’ta yazmaya izin veren, hızlı, öngörülebilir, yerel kod için derlenmiş AOT’dur. Bu, Flutter’ı son derece hızlı ve özelleştirilebilir hale getirir. Neredeyse her şey (tüm widget’lar dahil) özelleştirilebilir.

Zengin Animasyon Kütüphanesi

Flutter uygulama geliştirme, zengin bir kütüphane setine sahiptir. Bu, geliştiricilerin platformlar arası uygulama geliştirme için framework diğer SDK’lara tercih etmelerinin başlıca nedenlerinden biridir. Geniş kütüphanesi sayesinde geliştiriciler, mobil uygulamalar için daha iyi UI/UX geliştirme şansı yakalar.

Sonuç

Google tarafından geliştirilen Flutter frameworkü, yalnızca zengin özelliklere sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda işletmelere de fayda sağlar. Bu nedenle Flutter’a geçmeyi düşünüyorsanız, şimdi değişmenin tam zamanı. Çünkü mobil uygulama geliştirme dünyası çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve eğer bu şansı kaçırırsanız emsallerinizin gerisinde kalacaksınız.

0 Yorum

Bir yanıt yazın

Diğer Makaleler

Sosyal Medya ve SEO İlişkisi

Sosyal Medya ve SEO İlişkisi

Sosyal medya ve SEO ilişkisi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bunlar farklı yöntemler içeren iki önemli pazarlama bileşenidir. Dijital pazarlama…

Detayları İncele
cikartmablog kapak

2022 Yılının En Sevilen Çıkartmaları (Telegram Sticker)

2022 Yılının En Sevilen Çıkartmaları (Telegram Sticker)Bildiğiniz gibi çıkartmalar; genellikle mobil aplikasyonlarda karşımıza çıkan ve mobil aplikasyonların adeta vazgeçilmezi haline…

Detayları İncele
mobile application travelers vector concept 81522 1125

Turizmde E-ticaret Sitesi İçin 3 Öneri 2022

Günlük hayatın bir parçası olan internet ile birlikte araştırma, karşılaştırma ve alışveriş sadık müşteri alışkanlıkları değişti. Herhangi yeni sektörün internette…

Detayları İncele
Arrow-up